Hodowcy owadożerów - ujawnijcie się
- Elżbieta
- Mistrz
- Status: Aktywny
Hodowcy owadożerów - ujawnijcie się
Jeżeli chodzi o mnie - mam rosiczki ,tłustosze,pływacze,kapturnice i cefalotusa bukłakowatego,żenliseę,muchołowki,darlingtonię kalifornijską.
Moimi ulubieńcami wśród owadożernych są heliamfory i tłustosze.Uwielbiam też mojego "cefala".
Moimi ulubieńcami wśród owadożernych są heliamfory i tłustosze.Uwielbiam też mojego "cefala".
- tom_mix
- VIP
Re: Hodowcy owadożerów - ujawnijcie się
Kiedyś miałem muchołówkę i rosiczkę, padły, zapomniałem o owadożernych. Później kupiłem dwa dzbaneczniki, jednego do dzisiaj mam, w międzyczasie pojawiły się u mnie nowe rosiczki.
Moje najnowsze nabytki to pan dzban i muchołówka

Niedługo zamieszkają w akwarium z mchem
Elu, czy mi się wydaje czy Twoje owadożery stoją w bagienku? Jakie stosujesz podłoże? Sam torf czy z dodatkami? Moje rosiczki lubią sam torf w innych podłożach giną
Moje najnowsze nabytki to pan dzban i muchołówka

Niedługo zamieszkają w akwarium z mchem

Elu, czy mi się wydaje czy Twoje owadożery stoją w bagienku? Jakie stosujesz podłoże? Sam torf czy z dodatkami? Moje rosiczki lubią sam torf w innych podłożach giną

piękne, pięknie się prezentuje dzbanek
takie maleństwo, a na każdym listku Dzban 

Wszystkie owadożerki piękne.
Ja chyba najbardziej polubiłam dzbaneczniki. No, jednak nie chyba tylko na pewno.
Poza wyglądem rośliny najbardziej mi u nich odpowiadają warunki uprawy. Póki co mam tylko N. ventratę i dochodzącą do siebie N. hookerianę. Planuję sobie powiększyć kolekcję, ale to dopiero jak się dorobię terrarium. Już mam upatrzone cudeńka
Ventrata to najłatwiejszy w uprawie dzbanecznik, wystarczy mu parapet, słońce i woda. Rośnie to to jak krzaczor.

Pięknie wybarwia dzbanki, kojarzą mi się z dojrzałymi jabłkami

Z kolei dzbanuszki na młodych odrostach to słodkie miniaturki, malutkie i włochate

To już N. hookeriana. Wyglądał jak wyglądał... coś mu nie podpasowało (pewnie słońce) i już myślałam, że po nim. Tak było na jesieni...

A tak jest teraz
Widać zima w "inkubatorze" posłużyła, bo nie dość że odrósł ze stożka wzrostu to jeszcze popuszczał mnóstwo nowych przyrostów. Ciekawe jak ja to potem porozdzielam?
Te dzbanuszki, jak na młodą roślinkę przystało są kudłate i zielone
Kiedyś będą pękate i "upstrzone", coś jak przepiórcze jajeczka

Ja chyba najbardziej polubiłam dzbaneczniki. No, jednak nie chyba tylko na pewno.

Poza wyglądem rośliny najbardziej mi u nich odpowiadają warunki uprawy. Póki co mam tylko N. ventratę i dochodzącą do siebie N. hookerianę. Planuję sobie powiększyć kolekcję, ale to dopiero jak się dorobię terrarium. Już mam upatrzone cudeńka

Ventrata to najłatwiejszy w uprawie dzbanecznik, wystarczy mu parapet, słońce i woda. Rośnie to to jak krzaczor.

Pięknie wybarwia dzbanki, kojarzą mi się z dojrzałymi jabłkami

Z kolei dzbanuszki na młodych odrostach to słodkie miniaturki, malutkie i włochate

To już N. hookeriana. Wyglądał jak wyglądał... coś mu nie podpasowało (pewnie słońce) i już myślałam, że po nim. Tak było na jesieni...

A tak jest teraz

- Elżbieta
- Mistrz
Aga - masz super
dzbanek.Mój kiedyś też tak wyglądał
.
Tomek,Twoje też są super
.
U mnie na dzbanki nie ma miejsca,mam tylko Ventratę,ale nie wiem,czy jej nie oddam.
Tak,mam bagienko.Torf 2 : 1 z piaskiem ze źródła,ale na dół dałam połówki pięciolitrowych butelek po wodzie mineralnej odwrócone do góry nogami.
Jak chcecie to napiszę jak zrobić bagienko,ale o tym pisała Szamanka z Owadożerów.
A oto moje roślinki owadożerne na bagienku.
Mam jeszcze kapturnice na bagienku,ale można wysłać tylko 3 zdjęcia,dodałam je na gorąco.

Tomek,Twoje też są super

U mnie na dzbanki nie ma miejsca,mam tylko Ventratę,ale nie wiem,czy jej nie oddam.
Tak,mam bagienko.Torf 2 : 1 z piaskiem ze źródła,ale na dół dałam połówki pięciolitrowych butelek po wodzie mineralnej odwrócone do góry nogami.
Jak chcecie to napiszę jak zrobić bagienko,ale o tym pisała Szamanka z Owadożerów.
A oto moje roślinki owadożerne na bagienku.
Mam jeszcze kapturnice na bagienku,ale można wysłać tylko 3 zdjęcia,dodałam je na gorąco.
- tom_mix
- VIP
Elu, można więcej zdjęć wstawić
Ten mech to taki leśny? Piękne rosiczki i muchołówka oczywiści też
Opisz proszę bagienko, niech u nas na forum też będzie, bo nie wszyscy przecież są zarejestrowani na owadożernych forach.

Ten mech to taki leśny? Piękne rosiczki i muchołówka oczywiści też

Opisz proszę bagienko, niech u nas na forum też będzie, bo nie wszyscy przecież są zarejestrowani na owadożernych forach.
- rysia13
- VIP
.. i pokaż Kapturnice 

Pozdrawiam Rysia
Mój wątek na poprzednim forum storczykowy kwietnik
Obecne wątki
cz.I Storczykowy kwietnik cz.II Storczykowy kwietnik II cz.III Storczykowy kwietnik III cz.IV Storczykowy kwietnik IV
Obecne wątki
cz.I Storczykowy kwietnik cz.II Storczykowy kwietnik II cz.III Storczykowy kwietnik III cz.IV Storczykowy kwietnik IV
- Elżbieta
- Mistrz
Dobrze,opiszę jak się robi bagienko,chociaż ja robiłam na podst.opisu Szamanki.
Tylko nie wiem,czy w nowym wątku - myślę,że by wypadało,czy tutaj.Może bardziej oświecony Moderator mi podpowie...
Tomku to jest...mech torfowiec.Urósł mi.Mam jeszcze nowozelandzki - ten jako najlepsze sphagnum i chilijski,ale ten dopiero zaczyna rosnąć.
Tak się zaczęło,że Cephalotus stał w wodzie na podłożu z torfu,a na wierzchu leżało sphagnum i ono ożyło,ja je obcięłam i położyłam na bagienku i zaczęło rosnąć.
Rysiudobrze pokażę kapturnice,ale tu nie ma co jeszcze do pokazywania.One najpiękniej wyglądają jesienią.
Na początek zdjęcia z ub.roku z jesieni.
Sarracenia psittacina(papuzia).Dla mnie cudowna,ale w tym roku tak nie wygląda,bo ją rozsadziłam i mam chyba 5 sztuk.

To jest Piękna Scarlet,albo jak Ktoś woli Scarlet Bell.Niestety podczas mej nieobecności na wiosnę wyschła.Też ją rozsadziłam,ale nie wygląda tak imponująco.
Ta hybryda była też piękna i również podeschła opiekunce

A te zdjęcia są z tego roku - dzisiejsze
Sarracenia flava- największy pogromca much.Będę ją rozsadzać.

Purpurea purp. - pod taką nazwą ją kupiłam.

A to już co innego
Pływacz U.blancheti x microcalux - kwitnie cały czas od jesieni

A to U.reniformis "Small" bardzo go lubię,ale jeszcze mi nie kwitł.

Na koniec Genlisea lobata x violacea.Chciała kwitnąć,ale złamał mi się pęd.

To by było na tyle,bo nadchodzi burza i trzeba się wyłączyć .
Pozdrawiam serdecznie.
Elżbieta
Tylko nie wiem,czy w nowym wątku - myślę,że by wypadało,czy tutaj.Może bardziej oświecony Moderator mi podpowie...
Tomku to jest...mech torfowiec.Urósł mi.Mam jeszcze nowozelandzki - ten jako najlepsze sphagnum i chilijski,ale ten dopiero zaczyna rosnąć.

Rysiudobrze pokażę kapturnice,ale tu nie ma co jeszcze do pokazywania.One najpiękniej wyglądają jesienią.
Na początek zdjęcia z ub.roku z jesieni.
Sarracenia psittacina(papuzia).Dla mnie cudowna,ale w tym roku tak nie wygląda,bo ją rozsadziłam i mam chyba 5 sztuk.

To jest Piękna Scarlet,albo jak Ktoś woli Scarlet Bell.Niestety podczas mej nieobecności na wiosnę wyschła.Też ją rozsadziłam,ale nie wygląda tak imponująco.
Ta hybryda była też piękna i również podeschła opiekunce

A te zdjęcia są z tego roku - dzisiejsze
Sarracenia flava- największy pogromca much.Będę ją rozsadzać.

Purpurea purp. - pod taką nazwą ją kupiłam.

A to już co innego
Pływacz U.blancheti x microcalux - kwitnie cały czas od jesieni

A to U.reniformis "Small" bardzo go lubię,ale jeszcze mi nie kwitł.

Na koniec Genlisea lobata x violacea.Chciała kwitnąć,ale złamał mi się pęd.

To by było na tyle,bo nadchodzi burza i trzeba się wyłączyć .
Pozdrawiam serdecznie.
Elżbieta
- rysia13
- VIP

najpierw rosiczki ,tłustosze - maluchy, które dostałam od Eli

zabawa z powiększającym szkłem

Dzbanecznik Bloody Mary

Chyba mu dobrze u mnie , co

Pozdrawiam Rysia
Obecne wątki
Obecne wątki
na moje oko dzbankowi jest u Ciebie wspaniale