Tomku, dziękuję Ci za wypowiedź. Każdy głos się liczy dla osoby takiej jak ja, zupełnie niezorientowanej w uprawie tych oryginalnych storczyków.
Pierwsze zdjęcie przedstawia mój nowy nabytek po 6 dniach od nasadzenia. Storczyk stoi na oknie w chłodnym miejscu. Do tego czasu wystarczała mu wilgoć zawarta w podłożu.
Ponieważ rozwój następuje dosyć szybko postanowiłam zrobić nowe zdjęcie. Pogoda jest pochmurna , więc zdjęcie robione jest przy świetle elektrycznym . Zaczynają pojawiać się kolory kwiatka .
Wiem , że rozwój mojego storczyka zaczął się nieco wcześniej niż było przewidywane. Związane jest to z trochę wyższą temperaturą w mojej lodówce.
Miejsce w którym stoi storczyk też powinno być zapewne nieco chłodniejsze. Biedak ma to co mogłam mu zapewnić. Termin kwitnienia będzie zapewne nieco odbiegający od terminów kwitnień u innych osób. Wszystkie starania moje muszą być dostosowane do fazy rozwoju rośliny, więc i intensywniejsze nawadnianie też będzie musiało być dostosowane do jej rozwoju.
Uczę się z takim zapałem , jak przy pierwszym moim storczyku przed kilkunastoma laty. Zaglądam, cieszę się jak dziecko.
Dzisiaj spotkała mnie bardzo miła niespodzianka . Mianowicie otrzymałam bardzo sympatyczny telefon i uzyskałam bardzo wiele przydatnych informacji. Nie powtórzę dokładnie słów Pana Jacka, ale zacytuję wypowiedź Pani Tamary pobraną przeze mnie z tekstu zamieszczonego na stronie, :
http://tf-storczyki.blogspot.com/2011/12/pleione.html" onclick="window.open(this.href);return false; jako, że treść jest taka sama jak usłyszane porady.
"Dla bezpieczeństwa na początku lepiej jest utrzymywać storczyki sucho, a jedynie czasami, w słoneczne dni lekko zamgławiać i zanurzyć na parę minut doniczki w niewielkiej ilości wody (na głębokość 1/4 wysokości), aby pobudzić nowo rosnące korzenie do poszukiwania wilgoci.
Ilość wody zwiększa się, kiedy korzenie dobrze się ukształtują, co poznajemy po intensywnym wzroście liści. Pleione pochodzą z regionów, gdzie występują monsuny, wiec latem należy utrzymywać podłoże stale wilgotne . "
Serdecznie dziękuję za udzielone mi porady a tekst zamieszczony na podanej stronie jest kopalnią wiedzy z której zamierzam korzystać.